boomkruiper3

Boomkruiper (Certhia brachydactyla)

Wat?
Een inheems insektenetend vogeltje.

Waar?
Continentaal Europa en Noord-Afrika, op alle plekken met genoeg bomen.

Waarom?
Dit is zo’n leuk vogeltje!

boomkruiper
Credits

De boomkruiper is in essentie een hyperactief donzig ovaaltje met een scherp snaveltje.

Hij is uitstekend gecamoufleerd en heel klein, maar je kan hem herkennen aan de typische glijvlucht van boomstam naar boomstam. De muisachtige boomkruiper leidt een verticaal leven: als een hagedis drukt hij zich tegen elke boomstam aan, beweegt zijwaarts als een krab over de schors, en draait even gemakkelijk om de stam heen als een eekhoorntje. Hij houdt zich stevig vast met zijn grote gekromde nagels, en gebruikt zijn stijve staartveren als statief. Hier, check ‘em hupsen.

Boomkruipers (niet te verwarren met boomklevers, die er compleet anders uitzien) komen voor op zo’n beetje alle plekken waar bomen zijn: tuinen, parken en bossen. Waar ik woon (Wageningen, aan de rand van de Veluwe) stikt het ervan: vooral oude, niet al te enthousiast onderhouden bossen zijn goede habitat voor de boomkruiper. Het beestje eet insekten, die het handig met zijn dunne kromme snavel uit spleten tussen de boombast vist. Zijn bewegelijkheid en de neiging om dicht bij boomstammen te blijven beschermen hem tegen gespecialiseerde vogelrovers zoals de sperwer, die kleine vogels makkelijk uit de lucht plukt.

Het allerbeste aan de boomkruiper: om de koude winternachten te kunnen overleven maken ze een lekker warm bol nestje. Niet van pluis of gras, zoals een normale vogel, maar van zichzelf en andere boomkruiperts. Zie deze bal van veren en tel de staartjes. Waar zouden ze in het midden over hebben? Delen ze de magische wijsheid van stokoude bomen, die ze in de zomer ruimschoots geabsorbeerd moeten hebben, met elkaar? Moet wel.

boomkruiper
Credits

Ik citeer De Gelderlander: “Tijdens het Victoriaanse tijdperk werden in parken en tuinen majestueuze sequoiabomen geplant. Deze houtreuzen hebben een dikke zachte bast. Sommige boomkruipers krabben met de nagels een lichaamsgrote holte in de sponsachtige bast van de sequoia’s. Ze slapen dan plat liggend op een diepe zachte matras. In de literatuur wordt vermeld dat zich in hele oude sequoia’s complete slaapzalen bevinden: de boomkruiperbedjes staan dan naast elkaar.”

Boomkruiperbedjes. Als je daar niet om moet glimlachen, dan kan ik je vandaag verder ook niet helpen.

boomkruiper2
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *