bruineboomslang2

Bruine boomslang (Boiga irregularis)

Wat?
Een schuwe, nachtelijke klimslang.

Waar?
Tropisch Australië, Indonesië en Papua. Van oorsprong dan.

Waarom?
Als voorbeeld van hoeveel ellende exoten kunnen veroorzaken.

Invasive species, oftewel exoten: dieren en planten die, meestal door de mens, naar een nieuwe omgeving worden verscheept. En die daar een plaag worden omdat hun natuurlijke vijanden ontbreken, of omdat de prooidieren/voedselplanten geen weerstand tegen ze hebben. Er zijn duizenden exoten die voor ellende zorgen; ik noem een paar bekende:

  • Giftige reuzenpadden zijn door een stelletje sukkels in Australië losgelaten, waar ze alles opvreten wat los en vast zit;
  • De kudzu is een plant die in de VS letterlijk over alles, inclusief huizen en betonnen muren, heengroeit;
  • Burmese pythons snacken momenteel in Florida de Everglades leeg;
  • De Indische mangoeste werd in de Cariben uitgezet om ratten uit te roeien. De ratten leven nog, maar dat kan niet gezegd worden van veel Caribische vogels en hagedissen.

Niet alle exotische/invasieve soorten vormen zo’n plaag. Maar ze zijn zelden goed voor een ecosysteem.
En de slechtst mogelijke uitkomst (vanuit ons eigen oogpunt) zien we wel op Guam.
Guam is trouwens dat eiland dat Kim Jong-Il dreigt te bombarderen als in die regio de hel losbreekt. Maar een nucleair bombardement voelt misschien als zoete genade als je op een eiland ramvol slangen en spinnen woont.

Wat is er gebeurd? Kort na de Tweede Wereldoorlog was Guam een belangrijke luchtbasis van de VS. Een stel bruine boomslangen is op het eiland terecht gekomen, waarschijnlijk verstopt tussen luchtvracht. Deze slang is een sterk beestje, een uitstekende klimmer, dat kan leven van vogels, zoogdieren en reptielen, en zich snel aanpast aan de meeste habitats. Raad eens wat er gebeurde toen deze slang terecht kwam op Guam, vol inheemse kwierelierevogeltjes die nog nooit zo’n slang hadden gezien?

bruine-boomslang
“Hargh hargh, ik weet het antwoord al.” Credits

Een bloedbad, that’s what. Duiven, vliegenvangers, waaierstaarten, honingeters: alle vogels van Guam vonden feilloos hun weg de keel van een bruine boomslang in. Twaalf soorten zijn er compleet uitgestorven. Zonder vijanden plantte de bruine boomslang zich in deze vogelkooi annex vreetschuur vrolijk voort totdat er een dichtheid van 100 slangen per hectare bereikt was. 100 slangen per hectare. Dat is één slang op elke 10×10 meter.

Behalve voor de vogels vormen de (licht) giftige slangen ook een risico voor kleinvee, huisdieren en mensen. Omdat ze overal inklimmen en binnensluipen veroorzaken ze regelmatig kortsluiting in elektriciteitsstations. Deze enorme berg glibberende reptielen is zelfs voor de slangen zelf niet leuk meer: de populatie heeft de draagkracht van het eiland overschreden (lees: alle ruimte en alle vogeltjes zijn op) en de slangen zitten nu tjokvol stresshormonen, en planten zich niet meer voort.

Oh, gratis extra bonusellende: weet je wat die uitgestorven vogels aten? Onder andere spinnen. Die nu dus ook happy hour houden op Guam. Op sommige plekken hangen 40 keer zoveel spinnen tussen de bomen als normaal.
Zoiets heet een trofische cascade: een grote verschuiving van de populatiegrootte van een soort, die doorwerkt binnen de hele voedselketen. Met hier de slangen en spinnen als ultieme winnaar.

bruine-boomslang
Waaronder helemaal niemands favoriete spin: de enorme huntsman. Credits

De bruine boomslang wordt nu bestreden met muizen vol paracetamol en getrainde honden, en er wordt onderzoek gedaan naar bruikbare virussen. Maar de kans dat Guam ooit weer boomslangloos is lijkt me miniem.

bruine-boomslang
Goed werk, Jason. Nou de andere 2 miljoen nog. Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *