emerita3

Emerita analoga

Wat?
Een beestje uit de blub.

Waar?
Zo’n beetje de hele Pacifische kust van Noord- en Zuid-Amerika.

Waarom?
Omdat ik vijf keer moest kijken voordat ik begreep wat het voor beestje was.

emerita analoga
Credits

Als de foto’s in dit artikel tekeningen waren, zou je best kunnen wedden dat de Emerita uit de nieuwe Star Wars komt. Aliens zijn vaak aangepaste versies van echte dieren toch? Je combineert twee Aardse dieren, maakt ze tien keer groter, geeft ze een coole eigenschap zoals vlammenwerpen of gedachtenlezen, en klaar is Kees de concept artist. Naar het CGI-departement met die schetsen.

Die indruk maakt Emerita een beetje: een soort kruising tussen een pissebed, een kever en een schildpad, met een soort slakkententakeltjes voor de leuk. Wat nou precies de voor- of achterkant is blijft in het midden, en guess wat: het diertje kan ook alleen achterwaarts voortschuifelen of –zwemmen.

emerita2
Credits

Het is eigenlijk een soort krabje, “mole crab” in het Engels. Door zijn kogelachtige vorm kan Emerita zich bliksemsnel in kan graven in de bodem van de branding. Daar filtert het tijdens elke aankomende golf plankton en afval uit het water, en schiet weer onder de bodem zodra de golf voorbij is. Zo probeert hij zich te beschermen tegen foeragerende vogels. De krab heeft een sterk pantser maar geen scharen, en behalve vogels worden ze ook gevangen door vissen, zeeotters en vissers die pas vervelde, zachte exemplaren als aas gebruiken.

Ze zijn bijna niet in aquaria te houden – in de natuur leven ze bij de gratie van golfslag en getijden, en het is moeilijk om ze gevarieerd genoeg voedel (plankton!) te geven. Emerita analoga heeft een enorme verspreiding: van de ijzige kusten van Alaska, voorbij de rotsen van Kaap Hoorn tot aan de stranden van Zuid-Argentinië. Het diertje wordt 25 tot 35 mm lang.

emerita analoga
Credits
Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *