fossa1

Fossa (Cryptoprocta ferox)

Wat?
Een groot katachtig roofdier, maar stiekem toch geen kat.

Waar?
Alleen op het mysterieuze eiland Madagascar.

Waarom?
Omdat hij lelijk, maar wel cool is.

fossa
Credits

Wat is dit dan weer, een soort poema met Down? Nope, het is geen kat, maar hij lijkt inderdaad wel een beetje op een poema of een luipaard. Dat komt omdat hij dezelfde ecologische rol als deze grote katten heeft: het is het grootste vleesetende zoogdier van Madagascar.Omdat dat eiland al zolang geisoleerd is van het vasteland, komen er geen echte katachtigen voor. De rol van toproofdier lag dus open, en een ander soort roofdier heeft zich in deze rol gespecialiseerd. Om de grote en behendige lemuren en de vogels van Madagascar te kunnen vangen is de fossa groot, gespierd en een uitstekende klimmer. Dit beest wordt gemiddeld anderhalve meter lang en weegt 5 a 10 kilo.

Het mannetje heeft een erg lange penis, die tot tussen zn voorpoten komt. Het vrouwtje heeft tijdens de adolescentie een vergrote clitoris en mannelijke geslachtsklieren, net als de hyena’s. Als het volwassen is verdwijnen deze kenmerken weer; het vrouwtje heeft dus een soort mannelijke fase tijdens haar ontwikkeling.

fossa
Credits

De fossa heeft dus een mix van verwarrende kenmerken. Het beest werd ook wel fretkat genoemd, en is door biologen vroeger ingedeeld bij de katten, civetkatten, of mangoesten, of in z’n eigen familie gezet. Gelukkig hebben we nu DNA-analyse en weten dus de fossa is het nauwst verwant is aan alle andere roofdieren van Madagascar, zoals de boekie boekie, ook al zijn die een stuk kleiner en tengerder.

Deze familie van kat/wezelachtige beesten (“Madagascarcivetkatten”, Eupleridae) werd vroeger op een grote hoop gegooid met de civetkatten en mangoesten, maar inmiddels zijn die opgesplitst in een stuk of vijf aparte families. Hieronder zie je een stamboompje, genadeloos geript van Wikipedia.
Ik vind dit soort verwantschapsschema’s (taxonomie) razend interessant. Ik kan me ook voorstellen dat jij dat niet doet. In dat geval hoef je voor het SO alleen te onthouden dat er twee grote groepen roofdieren zijn:

– Alle families civetkatten en mangoesten, de echte katten en de hyena’s vormen samen de KAT-achtige roofdieren;
– De marters, wasberen, honden, beren en robben zijn samen de andere roofdiertak, zijn de HOND-achtige roofdieren.

Doe er je voordeel mee in de dagelijkse praktijk.

fossa
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *