GifSpinCover

Giftige spinnen in Nederland (1)

Wat?
Er zijn een paar soorten spinnen in Nederland die mensen kunnen bijten.

Waar?
Kijk uit, op je toetsenbord!

Waarom?
Exposuretherapie voor jouw arachnofobie, gratis en voor niks. Geen dank! Ga maar vast goed dicht bij je beeldscherm zitten.

Je dacht dat alleen tropische spinnen mensen konden bijten? Think again. Ook in Nederland hebben we gemene achtpootjes die toehappen als je ze provoceert – en ja, zoals bijna alle spinnen zijn ook Nederlandse spinnen giftig. Daardoor kunnen ze grote en sterke prooien zoals kevers, vlinders en zelfs bijen aan. Gelukkig hebben onze spinnen meestal niet de kracht, lange giftanden en/of agressieve mentaliteit om hun gif bij ons te injecteren. Beetje misleidende titel dus – in dit artikel bespreek ik de giftige spinnen in Nederland die mensen (jou, bijvoorbeeld!) kunnen bijten en vergiftigen!!

Check de spinnies uit het volgende lijstje! Nu al je minst favoriete dieren, na dit artikel nóg minder favorieterder! Oh, en extra leuk: wat denk je dat de “(1)” in de titel betekent? 😀

giftige-spinnen-nederland
Steatoda grossaCredits

giftige-spinnen-nederland
Steatoda nobilisCredits

Valse zwarte weduwe (Steatoda)
Deze kogelspinnen lijken op de zwarte weduwes en behoren tot dezelfde familie. Af en toe worden ze zelfs voor hun veel giftigere nichtjes aangezien; net als de echte weduwe maken ze slordige webben in donkere hoekjes. In Engeland heeft de aanwezigheid van deze spinnen de laatste jaren tot milde hysterie geleid.

Vooral de grotere Steatoda-soorten kunnen je bijten. Ik wou dat ik kon zeggen dat het allemaal reuze meevalt, maar de beet van Steatoda grossa veroorzaakt volgens Wikipedia: “blistering at the site of the bite, muscle spasms, pain, fever, sweating, and/or a general malaise lasting for several days.” Zo leuk zijn ze dus niet, en erger: ze wonen ook gewoon in huis. In feite zelfs onder andere op mijn balkon. Superjeej.

giftige-spinnen-nederland
Credits

giftige-spinnen-nederland
Credits

Kerkzesoog (Segestria florentina)
Behalve dat ie er ontzettend naar uitziet is de kerkzesoog groot genoeg om mensen te bijten. Het is een import uit Zuid-Europa, die zich hier kan handhaven op plekken met een mild klimaat. Hij maakt trechters van spinrag in de spleten van muren. Leuk detail: het vrouwtje legt eitjes in haar webtunnel en sterft dan vaak, waarna de jonkies haar opeten. Awww.

Nou zijn er veel meer (onschuldige) spinnen die trechters maken, maar misschien wil je niet het risico nemen en voor de fun je vingers in allemaal spinnentrechters steken, want als de kerkzesoog je te grazen neemt (Wikipedia): “De beet is naar verluidt net zo pijnlijk als een wespensteek en wordt ook wel vergeleken met een diepe injectie. De locatie van de beet is over het algemeen tijdelijk rood, pijnlijk en opgezwollen. Het gif bevat neurotoxines en insecticiden en eveneens een verbinding die calciumkanalen in de celwand blokkeert.”

giftige-spinnen-nederland
Gerande oeverspin – Credits

giftige-spinnen-nederland
Vlotspin of grote oeverspin – Credits

Oeverspinnen (Dolomedes)
De grootste spinnen van ons land zijn de gerande oeverspin en de vlotspin, die over water kunnen lopen. Deze jagende spinnen loeren aan de oever van sloten, plassen en vennen. Ze eten grote insecten, kikkervisjes en vissen, die ze bespringen en onder het wateroppervlak vandaan vissen. De spin kan ook duiken, onder water zijn prooi pakken, en dan opeens weer op het wateroppervlak tevoorschijn poppen – kurkdroog, dankzij zijn waterafstotende pelsje.

Doordat oeverspinnen zo groot zijn kunnen ze ook door mensenhuid heenbijten. De BBC zegt daarover: “The spiders, which grow up to 7cm long, can deliver a painful bite but are not considered dangerous.”

Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 Comments

  1. Stefan zegt:

    Ik ben hier gekomen om te kijken wat voor soort gruwelbeest we hebben gevonden bij ons bedrijfspand aan de IJmuidense kust. Het bleek dus om een flinke kerkzesoog te gaan. Vermoedelijk een vrouwtje. Ik had het moeten filmen! Acht volwassen mannen die geen meter bij dat beest in de buurt durfde te komen! Een van ons probeerde haar op te rapen en werd gebeten in zn vinger. En beschreef er een branderig gevoel aan over te houden.

    Voorlopig ga ik maar niet meer tegen die muur leunen tijdens mijn pauze…

  2. Roger zegt:

    Ik dacht eigenlijk dat de valse zwarte weduwe niet inheems was maar een exoot? Overigens had ik hem laatst ook in huis, ik heb er eventueel nog een foto van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *