gordelmol1

Gordelmol (Clamyphorus truncatus)

Wat?
Een gravend minigordeldiertje.

Waar?
Droge gebieden in Argentinië.

Waarom?
Omdat ie er nogal iconisch uitziet. Een soort hele grote pissebed, lijkt wel.

Het doel van dit blogje is om onbekende dieren onder de aandacht te brengen. Heb je ooit gehoord van de gordelmol? Dacht ik al. Er was dan tot kort geleden ook niet veel bekend over dit diertje. Deze pink fairy armadillo werd pas beschreven in 1825. Je ziet hem gewoon niet: hij leeft ondergronds, ’s nachts, en aan het andere eind van de wereld.

Toch vergeet je hem niet meer als je hem eenmaal hebt gezien. Een soort gepantserde mol, die met zijn gigantische klauwen “even snel door de grond zwemt als een vis door het water”. De gordelmol is eigenlijk een klein gordeldiertje, met bijzondere aanpassingen om de niche van een gravende insekteneter te vullen. Ze hebben een roze-achtig pantser en passen exáct in je hand.

gordelmol2
Credits

De tweede helft van zijn wetenschappelijke naam, truncatus, slaat op zijn plotseling afgekapte gepantserde achterlijf. Waarschijnlijk gebruikt ie dat om zijn hol af te sluiten en zich schrap te zetten, zodat een achtervolgend roofdier geen houvast krijgt op de rest van de mol. Het pantser helpt ook om hitteverlies tijdens de koude nachten tegen te gaan.

De gordelmol bewoont een relatief klein gebied in Argentinië. Het diertje heeft te lijden van habitatverlies en predatie door honden en katten. Hij wordt alleen gevonden in droge graslanden en duinen, en is ontzettend gevoelig voor stress. Conservatie in dierentuinen is daarom niet echt een optie, maar de mol en zijn leefgebieden worden nu beschermd.

Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *