Jag5

Jaguar Panthera onca

Cover image credits: Eric Kilby

Deze week was iedereen woedend op Brazilië, omdat er een “tamme” jaguar doodgeschoten is. De vrouwtjesjaguar was een mascotte en was aanwezig bij een ceremonie met de Olympische vlam, en ontsnapte blijkbaar aan haar verzorgers. Verdoven had geen zin en het dier is doodgeschoten. Verdomd jammer van zo’n mooi beest.

Om te beginnen is een jaguar een wild dier. Er zijn binnen de kattenfamilie een flink aantal soorten die zich makkelijk laten temmen, zoals de ocelot, caracal, serval en natuurlijk de Afrikaanse wilde kat. Maar er zijn ook soorten die wild blijven en gewoon niet tam worden. Dompteurs in circussen gebruik(t)en het liefst de sociale leeuw. Tijgers en luipaarden luisteren slecht en zijn een stuk moeilijker tam te krijgen, en jaguars laten zich blijkbaar nauwelijks trainen en blijven altijd onvoorspelbaar en gevaarlijk. Ik snap wel dat ze in Brazilië een inheems roofdier in de buurt hadden, maar dit heeft waarschijnlijk wel extra risico opgeleverd.

jaguar

Ten tweede is een jaguar een erg gevaarlijk dier. Er worden maar zelden mensen door jaguars gedood, maar als het gebeurt, dan is het game over voor het slachtoffer. Een jaguar is veel sterker dan hij lijkt. Hij is het meest verwant aan de tijger, niet aan de luipaard waar zijn tekening op lijkt. Dat zie je een beetje aan de vorm van de kop als je door de vlekjes heenkijkt, en net als de tijger is het een robuust dier met massieve spieren. Je hebt nauwelijks kans om te winnen of weg te komen als een jaguar je echt dood wilt hebben.

De jaguar doodt ook vaak op een andere manier dan de andere grote katten, die meestal de keel van hun slachtoffer dichtklemmen en wachten tot het stikt. Bij deze ceremonie zouden ze bij zo’n kat een eventueel slachtoffer nog hebben kunnen bevrijden. De jaguar heeft daar vaak geen geduld voor. Deze kat heeft voor zijn formaat ontzettend sterke kaken die wijd open kunnen. Waarmee hij de schedel of schedelbasis van zijn prooi verbrijzelt. Een tapirschedel lukt prima, dus een squishy mensenschedeltje is geen enkel probleem.

jaguar
Image credits: MarcusObal

Kortom, het is best begrijpelijk dat ze eieren voor hun geld hebben gekozen en de jaguar hebben doodgeschoten. Dit afgezien van de hele discussie of het beest daar had moeten wezen, aan twee kettingen. Ik ben persoonlijk blij dat circussen in Nederland niet meer met dieren mogen werken. In ieder geval voor grote katten is het een ontzettend onnatuurlijk bestaan, en het is tragisch om zulke machtige dieren opgesloten te zien in een kooi of truukjes te zien doen in een piste.

Overigens gaat het niet superslecht met de jaguar; het dier is tenminste nog niet bedreigd (Conservation Status is “Vulnerable” volgens de IUCN). De jaguar wordt niet op grote schaal gestroopt voor de pels, en de jaguar kan zich goed aanpassen aan verschillende biotopen en soorten prooidieren. Ook heeft het nog steeds een gigantisch verspreidingsgebied in Zuid- en Midden-Amerika, van Argentinië tot de Verenigde Staten. Zolang er daar grote stukken natuur in stand blijven, zal de jaguar zich waarschijnlijk handhaven.

jaguar

Image credits: Angi English

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *