jerboa4

Jerboa (Dipodidae)

Wat?
Een groep springende knaagdieren die in woestijnen wonen.

Waar?
Grote delen van Afrika en Azië.

Waarom?
Omdat niet alleen kamelen perfect zijn aangepast aan het leven in de woestijn.

jerboa
Credits

De naam “jerboa” is een verzamelnaam voor tientallen soorten knaagdieren. Jerboa’s stammen af van muisachtige voorouders, die steeds langere springpoten ontwikkelden. Ze springen op hun achterpootjes, wat een efficiënte manier van voortbewegen is. Ideaal om snel de woestijn af te zoeken naar zaadjes en planten.

jerboa
Credits

De bizar grote oren van sommige soorten zijn niet OM JE BETER TE KUNNEN HOREN, maar voor de thermoregulatie, om de temperatuur van het beestje op het gewenste niveau te houden dus. Net als de grote flappers van de olifant. Dat is geen overbodige luxe in een woestijn waar het verschil tussen nacht- en dagtemperatuur meer dan 50º is. Sowieso komen deze diertjes alleen ’s nachts uit hun holen, om waterverlies te voorkomen.

jerboa
Credits

Veel knaagdieren en hoefdieren slaan haken als ze achtervolgd worden door een roofdier. Dat wil zeggen dat ze vaak en onverwacht van richting veranderen, zodat de achtervolging moeilijker wordt. De jerboa doet dit ook, maar dan constant. Hij volgt automatisch een zig-zagkoers, ook al is geen enkel gevaar. Door die ingebouwde roofdier-ontwijkmodule is de jerboa een stuk meer energie kwijt dan dieren die normaal lopen. Stel je een paard voor dat op volle gallop de hele tijd van links naar rechts zwalkt.

jerboa
Credits

Jerboa’s zijn moeilijk in gevangenschap te houden. Ze planten zich niet voort, hebben een enorme laag zand nodig om een diep hol in te graven, en gaan snel dood van stress. Bovendien overwinteren veel soorten in het wild, en het is moeilijk om daarvoor de juiste condities te recreëren. En ze houden er niet van om opgepakt te worden en bijten dan om zich heen.
Nouja. Moeilijk bijtbeest of niet, dit filmpje van een dwergjerboa wil ik je niet onthouden. Ik denk dat dit een jonkie is. Klein!!

jerboa
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *