Another from Chilham

Klauwier (Lanius sp.)

Wat?
Kleine fluffy zangvogeltjes.

Waar?
Eurazië en Afrika, en één Noord-Amerikaanse soort.

Waarom?
Hoed u voor schattig uitziende dieren. It’s a trap.

klauwier
Langstaartklauwier (Lanius shach)
Credits

Prachtig en bloeddorstig, een intrigerende mix eigenschappen bij dieren (en vrouwen). Als we onze katten knuffelen en babywoordjes tegen ze fluisteren, staan we eventjes niet stil bij de vrieskist vol muizen en vogeltjes die ze op je stoep om zeep geholpen hebben. De populairste dierentuindieren, tribale totems en internetavatars zijn de grote roofdieren: tijgers, wolven, arenden. Mooie, majesteuze dieren met prachtige koppen en tekeningen. Één kip per dier voor voedertijd.

Midas Dekkers, de held, heeft een column geschreven waarin hij stelt dat roofdieren menselijker, speelser gedrag vertonen. Ze zijn niet zo bang en schrikachtig als prooidieren en hebben ogen die vóóruit kijken in hun kop, zodat we ze recht aan kunnen kijken. Zo’n dier vergeef je veel, veel bloedvergieten.

klauwier2
Grauwe klauwier ( Lanius collurio)
Credits

Maar er zijn natuurlijk grenzen aan ons vermogen om te vergeven en te vergeten. Check deze schattige balletjes dons die daar moeiteloos overheen hippen. Het zijn klauwieren, “shrike” in het Engels, allebei prachtige en onheilspellende namen. Een andere Engelse naam is “butcherbird”. De klauwier is een zangvogeltje dat ervan droomt om een roofvogel te worden, als een soort lugubere Disney-plotlijn. Hij heeft al het kromme snaveltje, geschikt om relatief grote prooien te vangen. Maar nog niet de grote grijpklauwen aan de achterpootjes, waarmee roofvogels hun prooi aan de grond of aan een tak kunnen vastpinnen om hem in stukken te scheuren.

Dus hoe lost de klauwier dit probleempje op? Why, door zijn prooi aan doorns te spietsen natuurlijk. Muizen. Hagedissen. Insekten. Andere zangvogeltjes. Ze worden dood of halfdood op de stekels van doornstruiken of de krammen van prikkeldraad gehamerd door de klauwier. Daar ontbindt hun vlees in de zon en de regen. Na een paar dagen is het lijkje voldoende mals om, ook zonder grijpklauwen, uitgebeend en verslonden te worden door de klauwier. De genusnaam Lanius betekent dan ook slachter, of beul.

En zo vraag je je af: waar ligt de grens tussen woezie-woezie-woe en in afschuw terugdeinzen? Hoe fuzzy en kopjesgevend moet een dier zijn om het dit soort sinistere ellende te vergeven? Lastig te zeggen. Maar: niemand houdt klauwieren in zijn volière.

klauwier
Zuidelijke gekraagde klauwier (Lanius collaris) met krekel
Credits

klauwier5
Credits
Amerikaanse klapekster (Lanius ludovicianus) met… iets dat ooit een vogeltje was…

Omslagfoto toont een Klapekster (Lanius excubitor)
Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 Comments

  1. DvdD zegt:

    Je hebt gelijk, aangepast ^^

  2. Robbert zegt:

    Lanius collurio is de Grauwe klauwier, Lanius senator de roodkopklauwier. Het plaatje is de Grauwe.
    Groet,
    Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *