lammergier5

Lammergier (Gypaetus barbatus)

Wat?
Een grote roofvogel.

Waar?
Bergstreken in Europa, het Nabije Oosten, Azië en Oost-Afrika.

Waarom?
Dit dier heeft een uniek en bizar dieet.

De lammergier of baardgier heeft een spanwijdte tot 2,80 meter. Geen wonder dat men vroeger dacht dat deze reuzenvogel lammeren en zelfs kinderen ontvoerde en opvrat. De lammergier, die van nature al een lage populatiedichtheid heeft, werd uit angst vervolgd en was een tijd lang verdwenen uit de Alpen. Nu is de vogel daar weer te vinden, net als in alle andere Europese bergstreken, en in de bergketens van Afrika en Azië.

lammergier
Twee fucking meter tachtig.
Credits

Hij leeft alleen in het hoogland, waar er sterke thermische luchtstromen rond bergtoppen zijn. Zo kan hij met minimale besteding van energie lange zweefvluchten maken, op zoek naar zijn voedsel. Wat eet de lammergier? Why, botten natuurlijk. De beenderen van dode dieren. Hij kan het dijbeenbot van een lam probleemloos in z’n geheel inslikken.
Het malse vlees en de dampende ingewanden van een karkas? Dat eet de lammergier alleen als hij zijn lievelingskost niet kan bemachtigen. Geen enkel ander dier eet botten, die maanden goed blijven in de droge berglucht, dus een lammergier kan maanden doen met één karkas.

lammergier
Zie em lekker smikkelen!
Credits

Het maagzuur van de lammergier heeft een pH van 1 – de waarde van accuzuur. Daardoor kan hij botten binnen 24 uur totaal verteren – en het beenmerg daarin is een bijzonder rijke voedingsbron.
Is een bot te groot om in te slikken, dan grijpt de gier met het met zijn sterke klauwen vast en stijgt op. Vanaf grote hoogte laat hij het vervolgens te pletter vallen op de rotsen, om de gebroken fragmenten alsnog te verslinden. Elke lammergier leert in de loop van zijn jeugd om botten van de juiste hoogte en onder de juiste hoek te laten vallen voor een ideaal resultaat. Deze beesten zijn ook gezien terwijl ze botten in hun snavel stuk probeerden te slaan tegen stenen.

lammergier
Wie van de twee is nou het baasje? 
Credits

Als beenderen schaars zijn, jaagt de lammergier soms. Schildpadden zijn een ideale prooi: de gieren smijten de schildpadden vanuit de lucht omlaag. Als het schild in stukken slaat tegen de rotsen, eet de lammergier het yummy schildpaddenvlees eruit.
Ook schijnt het dat de vogels proberen om bergbewonende hoefdieren (gemzen, steenbokken) te laten schrikken door ze te verrassen, zodat ze struikelen en te pletter staan. Desnoods helpt hij een handje door het dier met zijn sterke vleugels omver te beuken. Ook menselijke bergbeklimmers schijnen op die manier om het leven te zijn gekomen…

Kortom, dit is een stoer dier. Een gigantische, majestueuze roofvogel. Een exclusieve botteneter, een Europese condor. De koning van de lijkenopruimers.

lammergier
De lammergier heeft verder een uitstekend gevoel voor humor
Credits

 

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *