manakin3

Manakin (Pipridae)

Wat?
Een paar soorten zangvogeltjes.

Waar?
Uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika.

Waarom?
Zingt met zn vleugels.

Een zangvogel zingt, toch? Is niet helemaal waar, want kraaien zijn ook zangvogels en die maken een rotgeluid. Maargoed, de meeste zangvogels krijgen een heel aardig riedeltje uit hun schriele keeltjes. Ze kunnen zingen dankzij een orgaan in hun luchtpijp dat de syrinx heet en dat het vogelequivalent is van onze stembanden.

Als je wakker wordt van de vogeltjes, denk je er waarschijnlijk niet over na dat het gekwinkeleer buiten natuurlijk niet voor de lol is. Vooral mannetjesvogels zingen, en het is bedoeld om vrouwtjes te lokken, de fitheid van de zanger te adverteren, en het territorium van het beestje af te zetten. Ook kost het veel energie en laat het roofdieren weten waar het vogeltje in kwestie uithangt.

manakin2
Credits

Dat hun syrinx toch een mooie vondst is, wordt bewezen door het feit dat meer dan de helft van alle vogels een zangvogel is. Er zijn meer dan 5000 soorten zangvogels, meer dan alle soorten zoogdieren samen, één van de meest diverse ordes gewervelde dieren.
Met zoveel variatie krijg je dat de evolutie een beetje op hol slaat en beestjes als de manakin produceert. Gekwetter en getjilp, ho maar. De manakin is te hip daarvoor. Of hij voelt zich niet helemaal thuis in zijn eigen syrinx. Hij zingt namelijk met zijn vleugels.


Zo dus. De mannetjesmanakin kan zijn speciaal gevormde vleugelveren meer dan 100 keer per seconde laten trillen, en produceert zo een soort euh… elektronisch gezoem. Andere manakins klinken als een stuk vuurwerk of een ventilator. Waarom? Omdat de vrouwtjes dat leuk vinden. Dit is weer zo’n seksuele selectie-dingetje waarbij een dier een compleet bizar kenmerkt ontwikkelt, puur omdat het meer partners oplevert. Is het nodig, nee. Is het een blogje waard: ja.

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *