manul4

Manoel (Otocolobus manul)

Wat?
Een primitieve pluizekat uit barre gebieden in Azië.

Waar?
De Himalaya, Mongolië en China, Pakistan, Turkmenistan, nog wat ‘stans

Waarom?
Omdat je fluffyheid niet in euro’s kan uitdrukken.

manoel
Credits

We hebben weer een Schattig Klein Poesje in de aanbieding! Dit is de manoel, een ontzettend fluffy bewoner van nare gebieden in Midden-Azië waar jij en ik niets te zoeken hebben. De manoel lijkt nogal fors door zijn dikke vacht, maar is in feite niet veel groter of zwaarder dan een huiskat. Ze hebben een wit/grijze wintervacht en een zomervacht met meer kleur en zwarte tekening. Behalve knaagdieren en vogels eten ze vooral pika’s, de leuke kleine haasachtigen die je in dit soort kale gebieden vindt.

manoel
Credits

De familie van de katten (Felidae) is relatief recent ontstaan en evolueert snel. Binnen deze familie is de manoel een soort van levend fossiel; de afgelopen vijf miljoen jaar is het dier nauwelijks veranderd. Dat betekent waarschijnlijk dat hij goed is aangepast aan zijn leefomstandigheden. De spectaculaire vacht, die op de buik twee keer zo dik is als op de rug, beschermt hem tegen de kou van bergen, halfwoestijnen en kale rotsgebieden. Kijk ook even naar de pupillen: die zijn rond, in plaats van spleetvormig, zoals bij de meeste andere katten. Ook een primitief kenmerk waarschijnlijk.

manul12
Credits

De hamvraag bij Schattige Kleine Poesjes is natuurlijk: zijn het goede huisdieren en zo ja, waar krijg ik er één? Helaas, de manoel wordt niet tam, en is ook nog eens heel moeilijk te fokken in gevangenschap. Beter dus om dit ouderwetse poesje lekker in z’n barre gebergte te laten, en een Noorse boskat of Maine Coon te adopteren.

manoel
Credits

manoel
Credits

manul11
Credits

manoel
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *