meelmot1

Meelmotje (Plodia interpunctella)

Wat?
Het enige vlindertje waar geen gedichten over geschreven worden.

Waar?
Overal waar mensen wonen.

Waarom?
Wegens zeer recente ervaring met een zwerm ervan.

Shit. Wat infesteert mijn huis nu weer? Vieze bruine motjes. Meelmotjes. Waar komen ze vandaan en belangrijker: hoe krijg ik ze weg?

Iedereen die ooit in een studentenhuis heeft gewoond kent dit vies uitziende kutbeestje wel. Tergend traag zoemt ie door je woonkamer, zogenaamd makkelijk te vangen,maar altijd net op het laatste moment uitwijkend. En altijd vóór lampen en voor de TV, het liefst net tijdens de sleutelscènes van je favoriete serie. Het meelmotje voelt aan wanneer je gewoon echt even behoefte hebt aan ongestoord comateus Netflix kijken na een lange, lange dag. En geen zin hebt om met assorti rondfladderend ongedierte te dealen.

Meelmotjes in huis betekenen niet dat je niet goed schoonmaakt. Er is een andere reden dat dit ongediertje jouw chill komt verzuren: je eten is niet goed opgeborgen. Er zitten kleine rupsjes te snacken van je havermout, knackebröd, caviavoer of elk ander koolhydraatrijke substantie in je huis. Ik heb zelfs ooit een zak gedroogde chilipepers moeten weggooien. De rupsjes kan je herkennen doordat ze cocons spinnen. Als dus een deel van je fruithagel blijft vastzitten in dunne draden, is de kans groot dat er rupsen van de meelmot van meesmikkelen. Na verpopping gaan ze, als mot, op zoek naar nieuwe voedsels om eieren in te leggen. Of ze blijven gewoon lekker relaxt in dezelfde zak pepernoten: ongedierte is, net als een student, liever lui dan moe.

meelmotje       meelmotje
Als je ontbijtkoek er zo uitziet is de shit aan.

Credits links Credits rechts

Het is niet zo makkelijk om je huis motvrij te maken. De volwassenen kunnen door piepkleine gaatjes en kiertjes glippen en zo een nieuwe zak eten koloniseren. Een wasknijper of zakje er rond helpt niet; beter kan je investeren in naadloos afsluitbare tupperware of andere plastic boxen. Daarna is het kwestie van al je eten nagaan – in mijn geval had ik een zak knaagdierenvoer open laten staan. Kijk welke verpakkingen aangetast zijn, en gooi die weg.

Dat zou eventjes moeten helpen. Tot de volgende rotmot binnenvliegt vanaf de buren.

meelmotje
Weet je wat ze ook doen in jouw eten?

Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *