nevelpanter4

Nevelpanter (Neofelis nebulosa en Neofelis diardi)

Wat?
Twee grote katten uit Zuidoost-Azië.

Waar?
Van de Himalaya en China tot de Indonesische eilanden.

Waarom?
Katten, hallo.

Deze hele maand op Discovery: Big Cat Month! Daar haak ik schaamteloos op in. Want katten zijn geweldig, en grote katten zijn grote geweldig.

De leeuw en de tijger zijn, samen met de olifant, de dierentuin- en circusdieren die kleine kinderen als eerste leren kennen. Omdat ze groot, gevaarlijk en exotisch zijn. De één is meteen herkenbaar aan de manen van het mannetje, de andere aan zijn unieke streepies. De luipaard, die ook een typisch jasje heeft, mist hun Koninklijke allure en het formaat. En de jaguar is te kort geleden in onze geschiedenis terecht gekomen om een bekend dier te worden.

En dan hebben we nog deze obscure units: de twee soorten nevelpanters. Nachtkatten uit de boomtoppen van Zuidoost-Azië. “Nevel” verwijst naar het wolkachtige patroon op hun pels, maar kan net zo goed op hun geheimzinnige en ontwijkende gedrag slaan. Ze zijn nauw verwant aan de grote katten die ik hierboven noemde, maar ze zijn een tandje kleiner: 12 tot 25 kilo/wolkjespanter.

nevelpanter
Credits

Deze slanke en gespierde bite-sized luipaardjes zijn uitstekende klimmers. Hun onderarmen zijn heel flexibel, omdat de twee botten erin niet vergroeid zijn. Daardoor kunnen ze met de kop omlaag langs stammen naar beneden klimmen, en zelfs – aan hun staart en achterpoten – van takken afhangen. Ze loeren op middelgrote prooien zoals herten, apen, schubdieren en grote vogels.

Interessant detail: de hoektanden van nevelpanters zijn erg lang, even lang als die van de veel grotere tijger. Daarmee kunnen ze relatief grote prooien zoals herten in één beet doden.
Het is in de evolutie minstens drie keer eerder gebeurd dat een groep katten steeds lange hoektanden ontwikkelde. Al die beesten gooien we op een grote hoop als “sabeltandtijgers”, maar blijkbaar hebben katten dus de neiging om telkens opnieuw sabeltanden te evolueren. Misschien zijn nevelpanters wel het begin van een nieuwe stam sabeltandtijgers!

nevelpanter
Credits

Er zijn twee soorten nevelpanters, maar dat weten we pas sinds 2006. Toen werd het duidelijk dat de nevelpanters op Borneo en Sumatra duidelijk anders waren dan de nevelpanters van het vasteland. De nieuwe eilandsoort wordt Soenda-nevelpanter (Neofelis diardi) genoemd. Alle foto’s in dit blog zijn van de echte nevelpanter (Neofelis nebulosa), want er zijn maar weinig foto’s van de Soenda-variant. Ik kan er tenminste geen vinden zonder copyright. Doe zelf maar even Googlen dus!

nevelpanter
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *