oncilla3

Oncilla (Leopardus tigrinus)

Wat?
Een kleine luipaardkat.

Waar?
Het Amazonegebied en omliggende gebieden.

Waarom?
Omdat ie superrrrsnoezie is natuurlijk.

oncilla
Credits

Hier hebben we weer een Amerikaanse luipaardkat. Net als de kodkod is deze kleine kat gevlekt. En de oncilla, ook wel tigrina, heeft echt een prachtig vachtje. Het is niet helemaal zeker hoeveel soorten luipaardkatten er precies voorkomen in Zuid-Amerika: de oncilla is pasgeleden opgesplitst in twee soorten, en waarschijnlijk vormen ze ook hybriden met andere kleine luipaardkatten. Een beetje een troepje dus.

oncilla
Credits

Oncilla betekent zoiets als “kleine jaguar” – maar dit beestje heeft ongeveer de afmetingen van een huiskat, behalve dat ie een stuk slanker is. Hij wordt in de hele Amazone gevonden, hoewel hij een voorkeur voor hogere gebieden heeft. Het is een goede klimmer en komt voor in zo’n beetje elke habitat, onder andere in jungle, savanne en bergbossen. Zijn prooi is wat je verwacht van een kleine kat: knaagdieren, vogels en hagedissen. Het poesje wordt helaas bejaagd om zijn tekening, en heeft ook te lijden van habitatverlies.

oncilla
Credits

En is dit katje een leuk huisdier? Nou, misschien wel! Zijn grotere verwant de ocelot is/wordt met enige regelmaat getemd en wordt dan even tam als een hond. Salvador Dali en een stel andere celebrities hadden er één. Dus goeie kans dat de oncilla ook tam kan worden. Moeten we dat willen? Kunnen we hem niet beter in zijn oerwoud laten?

Ik weet niet. Als iedereen die nu een huiskat heeft morgen ook een oncilla zou nemen, is de soort meer dan comfortabel veilig gesteld voor uitsterving. Je kan zeggen dat dat niet de “bedoeling” is van het beest, maar evolutie heeft als regel niet echt een bedoeling. Dus. De huiskamer als het reservaat van de 21e eeuw. Denk erover na. Eigenlijk wil ik gewoon een oncilla. Zucht.

oncilla
Credits

oncilla
Credits

Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *