pantserspitsmuis3

Pantserspitsmuis (Scutisorex somereni)

Wat?
Een onopvallend spitsmuisje.

Waar?
Tropische bossen in Midden-Afrika.

Waarom?
Je kan er op staan. Niet omdat het moet, enz.

We hadden het eerder over gekke spitsmuizen. Ze hebben een hartslag als een drummachine, giftig speeksel, en maken treintjes van hun jongen. En toch zijn het zoogdiertjes zoals jij en ik. Rare beesten.

Maar er is natuurlijk altijd spitsmuis boven spitsmuis. In the left corner: de pantserspitsmuis. Geen heldhaftige sprookjesmuis die in een miniharnasje ten strijde trekt tegen de monsterlijke kat die de buurt terroriseert. Maar wel bijna even cool. De pantserspitsmuis heeft namelijk een inwendig harnas, gemaakt van vergroeide wervels, botuitsteeksels en dikke ribben. Hieronder zijn ruggegraat: check dat prachtige borduurwerkje van bot.

pantserspitsmuis
PANZERSPITZMAUS SOFORT ANGREIFEN!!
Credits

Er kan een volwassen man met één voet op het beestje staan, geen probleem voor de pantserspitsmuis. Wat is het doel hiervan? Tegen predatoren helpt het “pantser” waarschijnlijk niet veel. De beste theorie is dat de spitsmuis zijn versterkte lijf gebruikt om grote boomtakken en stenen omhoog te krikken op zoek naar insecten, maar we weten het niet zeker.
In 2013 werd nog een tweede soort pantserspitsmuis ontdekt. Die is Thor’s pantserspitsmuis genoemd, naar de god met de hamer. Dat is een hele mond vol awesomeheid voor een beestje zo lang als je wijsvinger.

pantserspitsmuis
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *