peryton

Peryton (Peryton atlanticus)

Wat?
Een hybride vogel/hert.

Waar?
Stamt uit Atlantis, later Noord-Afrika en het Iberische schiereiland. Huidige verspreiding onbekend.

Waarom?
Omdat mythische dieren even interessant zijn als echte. Vind ik. En het is mijn blog.

Vandaag een mythisch dier. Want waarom niet?

De peryton is in de middeleeuwse mythologie een samengesteld dier, gemaakt van onderdelen van bestaande dieren zegmaar. Zo had je ook de centaur (half mens, half paard), de basilisk (elementen van haan en slang) en griffioen (arend en leeuw). De peryton is een dier met het lichaam van een hertenbok en de vleugels en veren van een vogel. Deze dieren zijn afkomstig uit Atlantis, en konden dankzij hun vleugels ontsnappen uit die legendarische stad, toen die in één dag en één nacht voor altijd in de golven ten onder ging.

In theorie zou de peryton een prachtig, vreedzaam schepsel van de lucht kunnen zijn. Rustig en veilig, op eenzame hoogte in de lucht, in schitterende kudden de wolken begrazen enzo. Helaas is het in praktijk een bijzonder sinister wezen. De peryton is ontzettend bloeddorstig en maakt jacht op mensen. Nouja, op één mens. Deze vreemde doppelganger-achtige moordenaar heeft namelijk de schaduw van een mens, die hij koste wat kost kwijt wil raken. Pas als hij zijn eerste – en enige – mens doodt, krijgt hij eindelijk zijn eigen schaduw, die van een gevleugeld hert. Het is niet duidelijk of dat meteen het einde van het leven van de peryton is, of dat hij vanaf dan alsnog het bestaan van een vredige herbivoor leidt. Ook is niet duidelijk hoe hij zijn slachtoffer aanvalt – met zijn gewei? Scherpe tandjes of hoefjes? Doodwapperen met zn vleugels?

perytonperyton
Credits                                                                        Credits

De peryton heeft een connectie met nog een legendarische verdwenen stad: toen Rome in oorlog was met Carthago, vervoerde de generaal Publius Cornelius Scipio zijn legers over zee naar Spanje. Voor de kust van Spanje, bij de Straat van Gibraltar, stegen opeens grote zwermen perytons op vanaf de kliffen. En stortten zich op de Romeinse soldaten. De Romeinse pijlen en zwaarden hadden geen effect op de wezens, en het zag er slecht uit voor de soldaten die bij bosjes neervielen. Totdat alle perytons opeens verdwenen waren. Omdat elk dier maar één mens kan doden, bleven de Romeinse verliezen beperkt, en was het leger nog groot genoeg om de Carthagers uit Spanje te verdrijven. Maar een Romeinse waarzegster voorspelde dat een peryton de val van Rome zou inleiden. En we weten hoe het met Rome is afgelopen.

Bottom line: niet fucken met de peryton. Als je er één tegenkomt.

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *