q2

Quokka (Setonyx brachyurus)

Wat?
Een veel te schattig buideldier.

Waar?
Eilandjes aan de kust van Australië.

Waarom?
Schoolvoorbeeld van waarom we dieren schattig vinden.

De quokka is een buideldiertje, verwant aan de kangoeroe. Hij is tam, poseert graag voor foto’s en is niet bang voor mensen en andere dieren. Dat loopt meestal erg goed af voor de diersoort in kwestie.

Sinds de invoer van katten en vossen woont ie nu alleen nog maar op een paar eilandjes voor de kust van Australië.Dat lot heeft helaas een heleboel kleinere buideldiertjes getroffen: ze kunnen gewoon niet op tegen de roofdieren. Die zijn slimmer, sneller en geëvolueerd op plekken met moeilijk te vangen prooien, onder zware competitieve druk. Een beestje als de quokka is een sitting duck voor zulke rovers.

Maargoed, hij leeft gelukkig nog. Want check hem! Hoe kan je hem niet schattig vinden, met zn snoetje? Zeg niet dat je hem niet wil knuffelen!

quokka
Credits: Sam West

De quokka heeft alle kenmerken die wij schattig vinden aan babies en kinderen: grote ogen, een rond gezichtje, klein bekkie, groot hoofd met een hoog voorhoofd, een bepaald formaat. Net als katten en puppies – en onze eigen larfjes.

Deze lichamelijke kenmerken, het zogenaamde ‘kindschema’ (bedacht door de etholoog Konrad Lorenz) vinden we terug bij bijna alle zoogdieren, vogels en reptielen. Ze roepen bij volwassenen, ook die van een andere soort, blijkbaar een beschermende respons op. Let bijvoorbeeld op de Japanse kawaii-figuurtjes en de heldinnen van Disney’s Frozen: dik kindschema, dus cute as fuck.

quokka

Mensen hebben dus de neiging om schattige mensjes en schattige dieren te knuffelen, voeden en verdedigen. De quokka profiteert nu van zijn kindschema: allicht doen de Australiërs meer moeite om een knuffelkinderkangoeroe te beschermen dan voor, zeg, een giftige duizendpoot. Eerlijk? Nee. Begrijpelijk? Ja! Knuffelen? JAAAAAA!

quokka
Credits: Jin Xiang

Tenslotte hier een filmpje waarin mensen allemaal selfies maken met quokka’s. Als je hier niet vrolijk van wordt, meld je dan alsjeblieft bij de dichtsbijzijndste huisarts. Echt.

Meer lezen
Over schattigheid en het kindschema

Credits cover image: S. Rohrlach

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *