siesel2

Siesel (Spermophilus citellus)

Wat?
Een grondeekhoorntje.

Waar?
Graslanden in Midden-, Oost- en Zuidoosteuropa.

Waarom?
Meer knaagdieren is meer beter.

In Amerika heb je prairiehonden, maar ook in Europa heb je grondeekhoorns. Dit beestje heet een siesel (niet te verwarren met Fievel, wat ook een leuk knaagdier is) en komt van de steppes van Oost-Europa vandaan. In feite leefde hij vroeger alleen in Zuidoost-Europa, maar dankzij het netwerk van door mensen gemaakte weilanden wordt hij nu ook gevonden in Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Polen.

siesel
Credits

De siesel komt ook voor in de door mensen aangelegde nepsteppen: weilanden, parken en tuinen met lage vegetatie en makkelijk om te spitten grond. Ironisch genoeg gaat het dankzij natuurbeheer de laatste tijd slechter met de siezel. Weilanden die vroeger gebruikt werden om schapen en vee op te houden laat men nu vaak verwilderen, worden beplant met bomen of omgezet in intensieve monoculturen. Dat is allemaal geen geschikte habitat voor deze eekhoorn, en de populatie wordt kleiner.

siesel
Credits

Net als de prairiehonden woont deze soort in grote kolonies. Ze graven niet één groot gangenstelsel, maar elke siesel graaft een simpel ondergronds hol met twee of mee ingangen maakt. Wél heeft een kolonie siesels een systeem waarbij telkens een paar dieren op wacht staan, die de groep met schel gefluit waarschuwen voor gevaar. In tegenstelling tot de boomeekhoorns heeft de siesel korte oortjes en een kittig afgerond staartje: van overbodige uitsteeksels heb je onder de grond alleen maar last.

De siesel eet zaden, plantendelen en af en toe een sappig insekt of vogelei. In de schemering en overdag scharrelt hij zijn bij elkaar en vervoert het in zijn handige wangzakken. Het diertje vreet zich in de herfst rond en dik, bekleedt zijn hol met droog gras en overwintert daar. Tijdens zijn winterslaap verbruikt hij 90% van zijn vetreserves.

siesel
Credits

Zoals de meeste knaagdieren heeft de siesel veel vijanden: vossen, marters, roofvogels en zelfs raven en meeuwen lusten wel een sappig eekhoorntje. Waar ze samen voorkomen is de siesel de belangrijkste prooi voor de machtige keizerarend. Gelukkig heeft het diertje een voortplantingssnelheid waardoor er wel een sieseltje af kan: na 25 dagen worden 4 tot 8 jongen geboren die na een paar maanden geslachtsrijp zijn.

siesel
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Comment

  1. jh veldhuis zegt:

    het zijn mooie plaatjes kun je die slurfhondje ook kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *