schuim3

Spuugbeestje (Philaenus spumarius)

Wat?
Een verrassing in een bolletje spuug!

Waar?
De hele Palearctische zone: Europa, Azië en Noord-Amerika (met dank aan de mens).

Waarom?
Omdat ook insecten leuke beestjes kunnen zijn.

Je kent vast wel, de bolletjes schuim die in de lente aan planten kleven. Ooit je vinger er doorheen gehaald om te kijken wat daar inzit? Hoeft niet meer, want, spoiler, het is de verblijfplaats van een klein groen beestje: het spuugbeestje. Dat is de larve van de schuimcicade. De spuugbeestjes produceren het eiwithoudende schuim zelf om zich te beschermen tegen de zon en vermoedelijk tegen predatoren. In hun comfortabele bubbelbadje zuigen ze het sap uit de gastplant, maar ze veroorzaken meestal geen plaag, zoals bladluizen doen.

schuimbeestje4
Credits

De volwassen schuimcicade (Engels: common froghopper) is een robuust insectje dat als een soort boomkikkertje rondspringt tussen de bladeren en stengels van de ondergroei. Hij kan sprongen maken van 70 keer zijn eigen lichaamslengte. Daar hoef je bij een kangoeroe niet voor aan te kloppen.

schuim2
Credits

Ik heb op de universiteit een paar maanden cicaden gedetermineerd (tip: doe dat niet, ze lijken veels te veel op elkaar) en ik vind het leuke insektjes. Kijk eens naar die oogjes en naar dat glanzende groene lijfje. Veel insekten worden een stuk enger als je ze in close-up bekijkt, met enge haren en stekels en bijtende schaaldelen, maar dit beestje niet. Kom op, het is basically een ovaaltje met oogjes en een pelsje.

schuim1
Credits

Ze stellen niet veel eisen aan hun habitat of aan hun voedselplanten (hoewel ze dol zijn op wilg en lavendel). Of ze kunnen zingen/tjirpen zoals veel andere cicaden. Hoe dat klinkt? Hier heb je een video van een uur. Doe maar luisteren en relaxen 🙂

Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *