week3

Weekschildpad (Trionychidae)

Wat?
Lelijke waterschildpadden.

Waar?
Op het hele noordelijke halfrond.

Waarom?
Lees maar verder voor de wijze levensles!

De meest succesvolle schildpad is meteen ook de lelijkste. Een goor flubberschild, dat enge gierenkopje met speldenkopogen, vieze kwabbige huid, die bizarre flappers met enge kromme klauwen eraan. Toch doet de weekschildpad iets goed, want er zijn tientallen soorten, verspreid over Azië, Noord-Amerika en Afrika. Ze worden op veel plekken bejaagd door de mens, maar toch floreren ze.

week1
Credits

Weekschildschildpadden zijn extreem goed aangepast aan het leven in het water. Ze kunnen hun lange hals als een snorkel gebruiken om lucht te happen, zijn snelle zwemmers en eten bijna elk waterdier dat ze aankunnen. Ook legt een vrouwtje meerdere keren per jaar tientallen eieren. Laat het slurfje je niet bedriegen – een weekschildschildschildpad heeft krachtige kaken en kan met gemak de vingers van een mens amputeren. Ze kunnen verder tientallen kilo’s zwaar worden, en zoals veel schildpadden, erg oud. Hun schild is gereduceerd: het is leerachtig, zonder harde schilden erop, en het wordt niet overal ondersteund door botten. Maar blijkbaar is dat niet nodig voor deze schildpadden.

week4
Credits

Dus wat leren we van de weekschildschildschildschildpad? Om succes te hebben hoef je er niet goed uit te zien of veel spectaculairs te kunnen. Misschien een mooie opsteker voor een aantal van onze lezertjes!

week2
Credits

Voel je je aangesproken? Dit ben jij, als je een schildpad was.

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *