zadel1

Zadelrob (Phoca groenlandica)

Wat?
Een zeehondensoort uit het Noordpoolgebied.

Waar?
Daar dus, met een kleine dependance in Pieterburen.

Waarom?
Omdat ie hier dus totaal niet hoort. Het beest is aangepast aan het leven in de Noordelijke IJszee!

zadelrob
Credits

In Pieterburen logeert op dit moment een verzwakte zadelrob, die dit weekend gevonden werd bij Den Oever. Dit aangespoelde beestje ligt behoorlijk uit de koers. Aan zijn wetenschappelijke naam kan je al zien hoever: deze zeehondensoort leeft in het Noordpoolgebied, en langs de kusten van Groenland en Canada. Het is deze soort waarvan de pluizige witte jongen bejaagd worden voor hun bont. Daar kan je tegen zijn, begrijpelijk, maar feit is dat ze duurzaam bejaagd worden en dat de soort niet bedreigd wordt. De zadelrob is nauw verwant aan “onze” gewone zeehond (Phoca vitulina).

De sierlijke zadelrob leeft vooral in de zee. Het is een erg sociaal en luidruchtig diertje. De grote ogen verraden dat het een oogjager is: de ogen zijn sterk ontwikkeld en hebben net als katten een tapetum lucidum, waardoor het beperkte licht onder water gereflecteerd en zo versterkt wordt. De zeehond is aangepast aan zijn ijskoude omgeving door een dikke laag blubber met bruin vet (wel bekend van de Iceman) dat zijn bloed opwarmt. En de flippers dienen, uitgespreid of ingevouwen, als warmtewisselaars.

zadelrob2
Credits

De zadelrob heeft een vreemde voortplantingcyclus: de vrouwtjes verlaten in de lente hun jongen, terwijl die nog melk drinken, opeens om weer te gaan paren. De jongen blijven hulpeloos, in hun witte vachtje, op het ijs achter. Daar blijven ze dan eenzaam een poosje teren op hun vetreserves. Ze kunnen pas zelf leren zwemmen en jagen als het ijs breekt, en tegen die tijd kunnen ze wel 50% van hun lichaamsgewicht kwijt zijn (of 100%, als een ijsbeer ze tegenkomt). Misschien is dit ook gebeurd met de aangespoelde zadelrob?

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *