zandvlo3

Zandvlo(Tunga penetrans)

Wat?
Een ellendig parasietje.

Waar?
In jou. En in andere warmbloedige dieren in de tropen.

Waarom?
Omdat we blij kunnen zijn dat we hier alleen het happy jumpy type vlooien hebben.

In de lange lijst van dieren die je niet ín je wilt hebben, staat dit beestje best hoog. Komt door z’n creep-factor: hij zuigt niet alleen bloed of houdt zich netjes uit het zicht in je alvleesklier, maar boort zich dwars door je huid heen. En blijft daarin wonen, als een mini-krakertje. De zandvlo komt voor in de tropen, meestal op stranden en andere zanderige plekken. Daar wacht hij in het zand op een voorbijwandelende gastheer. Hij kan niet hoog springen, dus de parasiet graaft zich in 97% van de gevallen in de huid van de voet in.

Ik zeg “hij”, maar het zijn zoals gewoonlijk weer eens de vrouwtjes van de soort die alle ellende aanrichten. De zandvlo kruipt je huid in, wacht daar op een passerend mannetje om haar te bevruchten en zwelt dan op tot het formaat van een kleine erwt. Barstensvol met eitjes die, zodra ze uitgepoept worden, een nieuwe generatie onheilsbeestjes voortbrengen. In het begin heeft de gastheer vooral jeuk, prettige jeuk zelfs (!), maar zodra de vlo opzwelt verandert dat in pijn. Secundaire infecties zoals tetanus en zelfs gangreen zijn mogelijk, dus het is zaak de vlooi met een steriele naald of mesje te verwijderen en de boel goed schoon te maken. Het ontbreekt er nog aan dat de zandvlo zelf geen nare ziektes zoals malaria verspreidt, anders waren de rapen helemaal gaar.

zandvlo1
Credits

En voor mij is dit hele verhaal de zoveelste bevestiging van mijn schoeiselkeuze: het maakt niet uit hoe tropisch het zomers buiten wordt – ik houd gewoon lekker mijn legerkistjes aan. Zeker na het zien van deze foto’s van heerlijk geparasiteerde voeten (NSFW/NSFL).

Een paar dingen vraag ik me nu wel af

  • Hoe omslachtig is het om je als vlo éérst in te graven in een gastheer, en dan dáár te gaan wachten tot er een mannetjesvlo op je wulps uitstekende kontje afkomt?
  • Hoe komt zo’n vlo door je voethuid heen, toch niet de zachtste plek van een menselijk lichaam? Heeft elke zandvlo standaard een betonschaar op zak ofzo?
  • En hebben slachtoffers niet door dat een eng kutbeest zich met geweld door hun huid heen aan het raggen is?

zandvlo
Credits

Credits cover image

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *