zwartv4_2

Zwartvoetkat (Felis nigripes)

Wat?
De kleinste wilde kat van Afrika.

Waar?
(Half)woestijnen en savannen in Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Waarom?
Kijk de foto’s maar.

zwartvoetkat
Credits

Kleiner dan de zwartvoetkat worden poesjes niet. In dezelfde woestijnen als de leeuw leeft een minikatje dat niet voor hem onderdoet in felheid. De zwartvoetkat weegt gemiddeld anderhalf tot twee kilo, maar vangt wel tien knaagdieren of vogeltjes per nacht. En hij is ontzettend agressief als hij in het nauw wordt gedreven: volgens lokale legenden kan hij een giraffe doden door zijn halsslagader door te bijten!

zwartvoetkat
Credits

Ik zie het er niet vanaf. Ik zie alleen een heel snoetig kittenachtig poesje met een hele mooie tekening. De zwartvoetkat behoort tot het geslacht Felis en is dus nauw verwant aan onze huiskat (Felis catus). Een groot verschil tussen de twee is, dat de gedrongen zwartvoetkat liever graaft dan klimt. Ze graven holen en breiden holen van andere dieren uit (de Zuid-Afrikaanse naam is miershooptier, mierenhooptijger). Dit katje is een strikt nachtdier, erg op zichzelf en veel actiever dan onze huiskat. En ook al ziet ie er snoetig uit, waarschijnlijk is het dus een waardeloos huisdier. Helaas. We zullen onze huiskatten kleiner moeten fokken…

zwartvoetkat
Credits

zwartvoetkat
Credits

zwartvoetkat
Credits

zwartvoetkat
Credits

zwartvoetkat
Credits

Credits cover image

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *